عوارض دیابت
Contents
عوارض دیابت
عوارض دیابت می تواند برای فرد مبتلا به دیابت به گونه ای باشد که با مشکلاتی مواجه شود صرف نظر از اینکه مبتلا به کدام نوع دیابت هستید؟ دیابت نوع ۱ یا دیابت نوع ۲ به همین منظور مدیریت و کنترل دقیق مقدار قند خون مورد نیاز است .زمان و انرژی که صرف این کار می شود با ارزش و مهم است .مدیریت خوب می تواند از عوارض کوتاه مدت و بلند مدت دیابت جلوگیری کند.
عوارض دیابت کوتاه مدت
دیابتی که تشخیص داده نشده یا خوب کنترل نشده است ، مقدار قند خون را بالا می برد ( هیپرگلیسمی ) یا پایین می آورد (هیپوگلیسمی )هر دو وضعیت نیاز به توجه و اقدام فوری دارد اگر تلاش نشود که مقدار قند خون طبیعی شود ، فرد در معرض خطرات جدی در عوارض دیابت خواهد بود ، که بعضی از آن ها تهدید کننده زندگی هستند .
هیپوگلیسمی (افت قند خون )
به زمانی گفته می شود که غلظت قند خون به کمتر از محدوده هدف برسد .افت قند خون می تواند خطرناک باشد اگر درمان نشود می تواند باعث تشنج یا حتی مرگ فرد شود.
چه چیزی باعث افت قند خون می شود؟
دلایل زیادی برای کاهش بیش از حد در عوارض دیابت وجود دارد که عبارتست از :
- مقدار زیاد انسولین
- غذا نخوردن یاکم خوردن
- الگو غذایی نامنظم و خصوصا فاصله زیاد بین وعده ها
- تزریق انسولین به بازو یا پایی که بلافاصله بعد از تزریق ورزش می کند ( مثلاً تزریق انسولین در دستی که در بازی توپ پرتاپ می کند).
- فعالیت یا ورزش بیش از حد معمول
علایم افت قند خون
- خستگی
- تعریق
- لرزش
- گرسنگی
- تپش قلب
- سرگیجه
- کج خلقی و پریشانی
- سردرد
درمان افت قند خون
- اگر می توانید قندخون را چک کنید این کار به شما کمک می کند که مطمئن شوید این نشانه ها از قند خون پایین است نه چیز دیگر.
- با قانون ۱۵-۱۵ گرم کربوهیدرات سریع الجذب استفاده کنید .مثلاً نصف لیوان آبمیوه یا یک قاشق غذا خوری عسل یا سه عدد آب نبات سفت یا ۶ عدد گراکر یا یک برش نان .
بعد از مصرف یک منبع قندی سریع الجذب ۱۵ دقیقه صبر کنید ، دوباره قند خونتان را چک کنید اگر قند خونتان همچنان پایین است ۱۵ گرم دیگر استفاده کنید تا زمانی که قند خون شما شروع به افزایش کند .
- زمانی که قند خون به محدوده طبیعی رسید ، قبل ازبازگشت به فعالیت طبیعی ۲۰-۱۵ دقیقه استراحت کنید .اگر تا وعده غذایی بعدی بیش از یک ساعت زمان مانده یک میان وعده استفاده کنید.
جلوگیری از افت قند شبانه
قند خون در هر زمانی از روز می تواند کاهش یابد و موجب بروز عوارض دیابت شود .اما احتمال اینکه در زمان خواب کاهش یابد بیشتر است (زمانی که شما برای چندین ساعت غذا می خورید) بهتر است قبل از خواب قند خون خود را چک کنید اگر کمتر از حد طبیعی بود ، بهتر است یک میان وعده قبل خواب استفاده کنید مثلاً یک فنجان شیر ، یک عدد میوه کوچک ، یک تکه نان ، ۲ عدد بسکویت ساقه طلایی یا ۶ عدد کراکر یا …
هیپرگلیسمی (افزایش قند خون )
زمانی اتفاق می افتد که سطح قند خون از مقدار طبیعی فراتر رود ، معمولاً بالا ۱۸۰ در نظر گرفته می شود.
چه چیزی باعث افزایش قند خون می شود ؟
- دوز اشتباه یاخیلی کم انسولین
- مصرف بیش از حد کربوهیدرات
- بیماری ، عفونت ، تب
- استرس و هیجان
- فعالیت بدنی کمتر از حد معمول
علایم افزایش قند خون
- گرسنگی بیش از حد
- تشنگی زیاد
- تکرر ادرار
- خواب آلودگی
- تهوع
- تاری دید
- کج خلقی
درمان افزایش قند خون
- قند خون را چک کنید به شما کمک می کند که مطمئن شوید این نشانه ها به دلیل افزایش قند خون است و به علت دیگری نیست
اگر قند خون بالاست از دوز اصلاحی انسولین استفاده کنید.دوز اصلاحی در صورت نیاز در زمان صرف غذا یا قبل از خواب ، طبق دستورالعمل پزشک استفاده می شود.
اگر قند خون بالا دارید وجود کتون در ادرار را چک کنید .
- برنامه خود مراقبتی خود را رعایت کنید .اغلب زمانی قندخون افراد بالا می رود که از خودشان مراقبت نمی کنند .مطمئن شوید که طبق برنامه تان قندخون خود را مرتب چک می کنید ، داروهای دیابت رو مصرف می کنید ، برنامه غذایی را رعایت می کنید و ورزش می کنید .
- به دنبال علت افزایش قند خون خود باشید برای مثال : اگر احساس استرس دارید سعی کنید آن را درمان کنید یا شرایط را معکوس کنید.
مقاله های مرتبط سایت انجمن دیابت عبارتست از :
منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم .
با تشکر انجمن دیابت شرق تهران
سلام .چگونه متوجه بیماری دیابت شویم؟
سلام براساس علایم دیابت در بیماران ، هر چند كه باید به خاطر داشته باشیم در بیماران دیابتی نوع ۲ شروع این علامتها ممكن است به طور تدریجی باشد و حتی فرد مبتلا هیچیك از علایم دیابت را تجربه نكند و یا این كه تا سال ها دیابت او تشخیص داده نشود .